Jazzklubben Härnösand

 

Metropol är som vanligt vår eminenta jazzklubblokal och vi startar höstens ordinarie jazzklubbsprogram onsdag den 13 september. År 2017 är ett år vi kommer ihåg med glädje. För det första är det sjuttonde året vi är på Metropol och att Öbacka Jazz & Blues blev utnämnda av Svensk Jazz till ”Årets jazzklubb 2017”. Priset mottogs på årets jazzriksdag som hölls i Sundsvall under våren. En nyhet i höst: vi startar våra blueskonserter kl. 20.00 efter önskemål från vår trogna publik.

 

Öbacka Jazz & Blues höstprogram 2017

 

Onsdag den 13 september kl. 20.00

Bernt Rosengren Quartet & Christina Gustafsson

Bernt Rosengren tenorsaxofon, Stefan Gustafsson piano, Hans Backenroth kontrabas, Bengt Stark trummor, Christina Gustafsson sång

Saxofonlegenden Bernt Rosengren är ute på norrlandsturné med sitt eminenta band, där också jazzsångerskan Christina Gustafsson ingår. Christina är en jazzsångerska av högsta kaliber. Bernt, som fyller 80 år i år är en av Sveriges genom tiderna mest uppskattade jazzmusiker.

 

Onsdag den 20 september kl. 20.00

Erik Söderlind Band

Erik Söderlind gitarr, Filip Ekestubbe piano, Nicklas Fernqvist kontrabas, Chris Montgomery trummor

Gitarristen Erik Söderlind är en musiker som verkligen är värd all uppmärksamhet. Flitigt anlitad jazzsolist i internationella sammanhang och senast med sångerskan Lisa Nilsson. Unga pianisten Filip Ekestubbe hörs mer och mer på den svenska jazzscenen. Nicklas och Chris har hörts många gånger i Härnösand och har alltid imponerat med sitt spel.

 

Fredag den 22 september kl. 20.00. BLUESKVÄLL!

Lisa Lystam Family Band

Lisa Lystam sång, Patric Thelin trummor, Mattias Gustafsson gitarr, Fredrik Karlsson gitarr, Johan Sund bas

Bluessäsongen börjar med en publikfavorit i repris. Lisa Lystam Family Band bjuder på härlig bluesrock med Lisas sköna drivande bluesröst i fokus.

Förköp City Experten i Härnösand

 

Onsdag den 27 september kl. 20.00

Snorre Kirk Kvintett

Snorre Kirk trummor, Jan Harbeck tenorsax, Tobias Wiklund trumpet, Magnus Hjort piano, Lasse Mürk kontrabas

Trumslagaren Snorre Kirk är flitigt anlitat som sideman i många grupper. Han har också etablerat sig som bandledare och kompositör. Hans kvintett spelar en melodisk, mättad svingande jazz med tydliga inspirationer från Charles Mingus, Duke Ellington och tidig Miles Davis

I samarbete med Musik Västernorrland

 

Onsdag den 4 oktober kl. 20.00

Erik Norström/Hasse Bergfors sextett

Erik Norström tenorsax, Hasse Bergfors trumpet, Lars-Göran Dimle trombon, Jonas Öberg piano, Tobias Helén kontrabas, Martin Eklöf trummor

Erik bördig från Örnsköldsvik flyttade till Göteborg i unga år och började i basisten Gunnar Johnssons legendariska kvintett, där bland annat Jan Johansson spelade piano. Erik spelade ofta med sångerskan Sonja Hedenbratt för att sedan även ingå i Bohuslän Big Band. Lars-Göran Dimle spelar i Göteborgssymfonikerna, är jazztrombonist och stämledare. Hasses lyriska trumpetspel tillsammans med Eriks mjuka tenorsaxspel, med Lars-Göran Dimle och Jonas Öbergs samspelade trio blir en härlig jazzkväll!

 

Onsdag den 11 oktober kl. 20.00

Dubbelkonsert – Peterson – Berger Revisited

Peter Knudsen Kvartett och Svante Henryson / Mathias Algotsson Duo

Peter Knudsen piano, Joakim Milder saxofon, Svante Söderqvist kontrabas, Thomas Nyqvist trummor,

Svante Henryson cello, Mathias Algotsson piano

I den ena delen tar sig fyra improvisationsmusiker an Peterson-Bergers kompositioner med upphovsmannen till detta projekt pianisten Peter Knudsen, Joakim Milder, Svante Söderqvist och Thomas Nyqvist. I den andra halvan av konserten spelar cellisten Svante Henryson och pianisten Mathias Algotsson. Med den mångsidighet som de har räkna med jazzstandards och egna kompositioner. I samarbete med Estrad Norr

 

Onsdag den 18 oktober kl. 20.00

Fredrik Kronkvist AFRO CUBAN SUPREME feat Jason Marsalis (USA) & Eliel Lazo (CUB)

Fredrik Kronkvist altsaxofon, Eliel Lazo congas, Martin Sjöstedt piano, Johnny Åman kontrabas, Jason Marsalis trummor

Har ni inte flygbiljett till Havanna går det lika bra att komma ner på Metropol onsdag kväll. De här toppmusikerna bjuder på ett glödande latinskt rytmfyrverkeri. Jason Marsalis är en suverän vibrafonist men håller lika hög klass som trumslagare. Eliel Lazo spelar congas som bara kubaner kan göra. Bandledare Fredrik Kronkvist spelar het altsax.

 

Onsdag den 25 oktober kl. 20.00

Thou Shalt Swing

Terese Lien Evenstad violin, Joakim Sandgren gitarr, Albin Vesterberg gitarr, Daniel Forsberg kontrabas

Ungdomliga gruppen Thou Shalt Swing som träffades på Musikhögskolan spelar jazzmusik i gitarristen Django Reinhard och violinisten Stéphane Grappellis anda. Musikstilen kallas Jazz Manouche. Terese Lien Evenstad är den första jazzviolinisten som examinerats från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är även bandledare.

 

Fredag den 27 oktober kl. 20.00 BLUESKVÄLL

Jump 4 Joy

Ulf Sandström piano/sång, Bo Gustafsson saxofon. Kenneth Björnlund trummor, Surjo Benigh bas

Rythm, blues, New Orleans sväng, boogie och

Rockn’roll bjuder Jump 4 Joy på. Jump 4 Joy har besökt Metropol ett antal gånger och har alltid fyllt lokalen och gjort stor succé. Ulf Sandströms svängiga pianospel och med Bo Gustafssons bluestenor har Jump 4 Joy skapat sig en stor publik både i Sverige och internationellt.

Förköp City Experten Härnösand

 

Onsdag den 1 november kl. 20.00

Karin Hammar Fab 4

Karin Hammar trombone, Niklas Fernqvist kontrabas, Fredrik Rundqvist trummor, Andreas Hourdakis gitarr

Karin Hammar var en av de första i vågen av spännande kvinnliga jazzmusiker och är nu etablerad både som trombonist och kompositör. För sina nydanande insatser för jazzmusiken tilldelades hon i år Jazzkannan av Svensk Jazz.

 

Förband: Elsa Fahlén med vänner kl. 19.00 - 19.45

Visartisten Elsa Fahlén är ute på releaseturné för sin debut-EP ”Rallarrosor”. I hennes låtar, som har stark anknytning till hemtrakterna i Ångermanland och Jämtland, skildras starka personligheter med ett rikt bildspråk och med en vacker musikalisk inramning. Med sig på scenen har hon musikerparet Nina och Johan Nilsson, utbildade vid musikhögskolan i Malmö.

Elsa Fahlén sång och gitarr, Nina Nilsson fiol och cello, Johan Nilsson, gitarr

Onsdag den 8 november kl. 20.00

Viktoria Tolstoy

Viktoria Tolstoy sång, Krister Jonsson gitarr, Mattias Svensson kontrabas, Rasmus Kihlberg trummor

Vi är glada över att ha lyckats boka Viktoria Tolstoy, det var länge sen hon var här. Hon är sedan länge väl etablerad som en betydande sångerska, både inom jazz och andra genrer, turnerar internationellt och är svår att få tag i. Hon och hennes komptrio har känt varandra länge och är väl samspelta.

 

Måndag den 13 november kl. 19.00

Aulan i musikskolan Landgrenskolan Härnösand

Norrbotten Big Band – Erik Westbergs vokalensemble

för kör och jazzorkester skriven av Örjan Fahlström

Det ska bli spännande att lyssna på det nyskrivna verket med grymma NBB och fantastiska Erik Westbergs vokalensemble. Dessutom i den nyrenoverade aulan på Landgrenskolan, där musikskolan numera håller till med sin verksamhet. Ett spännande möte utan tvekan! Biljetter säljs direkt vid konserten. Sarmarbete med Musiksällskapet och Musik Västernorrland

 

Onsdag den 15 november kl. 20.00

Sandra Hempel/Fredrik Nordström Quartet

Fredrik Nordström saxofoner, Mattias Welin kontrabas, Peter Danemo trummor, Sandra Hempel(Tyskland)gitarr

Den här kvartetten spelar en lättsam och lättlyssnad jazz utan stora åthävor. Sandra Hempels melodiösa gitarrspel är inspirerat av gitarrister som Wes Montgomery, Joe Pass och Jim Hall. Saxofonisten Fredrik Nordström bördig från Sandviken är av de mest betydande saxofonisterna idag.

Konserten genomförs med stöd av Konstnärsnämnden.

 

Lördag den 18 november kl. 13 - ca 15.00

100 år sedan Storyvilles stängning och det firas med några av länets tradjazzgrupper: Barfota Jazzmen, Lena Stompers och Claes-Erik Noréns Dixie Six.

Inträde: 100 kr

 

Onsdag den 22 november kl. 20.00

Anders Hagberg med Melodic Melange

Anders Hagberg flöjter/sopransax, Johannes Lundberg kontrabas/röst, Lisbeth Diers slagverk, Ahmed Al Khatib oud

Anders Hagberg har länge botaniserat i den orientaliska musikfloran. Ahmad Al Khatib är paletinsk flykting född 1974 i Jordanien och en mästare på den arabiska lutan, oud. Lisbeth Diers från Köpenhamn är en suverän och entusiastisk slagverkare. Det här är genuin vidunderlig musik med rötter i Mellanöstern.

 

Förband: Alma & Madde kl. 19.00 - 19.40

 

Lördag den 25 november kl. 20.00 BLUESKVÄLL!

Good Morning Blues

Claes Janson sång/gitarr, Björn Sjödin trummor, Bosse Broberg trumpet, Johan Högman saxofoner, Hampus Högman-Adami tromboner, Thomas Lindroth bas/sång, Anders Johansson gitarr, Jan Wärngren piano

Good Morning Blues behöver ingen närmare presentation. Gruppen bildades 1967 och med den här turnén firar de 50-årsjubileum. Fyra av de ursprungliga medlemmarna, Claes Janson, Jan Wärngren, Björn Sjödin och Thomas Lindroth finns fortfarande med vilket lär vara rätt unikt. Kom med och fira med Good Morning Blues!

Förköp City Experten Härnösand

 

Onsdag den 29 november kl. 20.00

LSDz

Fredrik Lindborg saxofoner/basklarinett, Martin Sjöstedt kontrabas, Daniel Fredriksson trummor

Det här kan bli säsongens roligaste konsert. LSDz spelar folkkära dansbandslåtar som ”De sista ljuva åren”, ”Jag vill vara din Margareta” och många andra dansbandshöjdare samt låtar ur den amerikanska sångboken och några egna låtar. Alla tre musikerna tillhör Metropolpublikens favoriter

Förband: Half Past Blue, kl 19.00 - ca 19.45

 

 

INFO

Program- och öppettider

Onsdagar öppet från kl. 19.00 Konsertstart 20.00

Fredagar/lördagar öppet från 18.30 konsert 20.00

Medlemmar betalar alltid lägre entré

 

Säsongskort vår eller höst

Vuxen 1000:- inkl entré, stud 300:-

 

Medlemskort/år 1/1-31/12-2017

Vuxen/pensionär 200:- entré 150:-

Studerande 100:- entré 50:-

Entré för icke medlem

Vuxen 200:-

Studerande 100:-

Medlem övriga jazzklubbar 150:-

 

Biljettpriser blues: Ej medlem 250:- medlem 200:-

Stud medlem 100:- ej medlem 150:-

 

Medlemskort går även att köpa via BG 5601-6249

OBS! Medlemskort berättigar inte till inträde om lokalen är fullsatt, så kom i tid till våra populära konserter

Vi reserverar oss för eventuella ändringar

 

 

JAZZ & BLUES PÅ METROPOL HÖSTEN 2017

 

Köpmangatan 11

 

www.obackajazzoblues.se

Öbacka Jazz & Blues

070-3428745

 

ÖJB sponsras av:

Svensk Jazz, Musik Västernorrland, Castanea AB, Kåjaw Fastighets AB, Härnösands Kommun,

Fastighets AB Ponord, Crimo Creative AB,

Edmo Lift AB, Näslunds Snickeri, Stripe Profil AB,

City Experten, AB Norrlands Trä, Stefan Brattfeldt Personalutveckling AB, Mäklarhuset Härnösand, Skog o Sånnt Älandsbro, Trauma Pedagog Per Mossegård,

S-Geo Markundersökningar Sune Sjögren 070-2676969, Westlings Mattor o Kakel, Härnösands Handelsförening, Handelsbanken, AB Alrik Hedlund, Metropol, First Hotel Härnösand,Härnösands Tryckeri HB