Vårens program

Öbacka Jazz & Blues program våren 2016

Öbacka Jazz & Blues flyttade sin verksamhet till Metropol hösten 2000. Vi är väldigt glada över vårt fina samarbete med Stig och Karin Högberg och 2016 ser ut att bli ett spännande musikalisk år på Metropol.

 

Onsdag den 20 januari kl. 20.00

High Coast Jazz Orchestra featuring den danska sångerskan Caecilie Norby

HCJO, under ledning av FredrikNorén inleder vårsäsongen med den internationellt välkända sångerskan Caecillie Norby, medverkar i HCJO gör också saxofonisten Fredrik Lindborg. Hon är den absolut mest meriterade danska jazzsångerskan. Hennes första jazzalbum ”Cæcilie Norby” på Blue Note etiketten kom 1995 och sen dess har det blivit ett tiotal album.

I samarbete med Musik Västernorrland

 

Onsdag den 27 januari kl. 20.00

Melissa Aldana

Melissa Aldana tenorsaxofon, Paul Menares kontrabas, Alan Mednard trummor

Saxofonisten Melissa Aldana, en av jazzens nya affischnamn bor i New York, men född och uppvuxen i Chile. Hennes far Marcus Aldana, saxofonist lärde henne att spela. Melissa kom in på prestigeskolan Beerkle School of Music. I september 2013 vann Melissa som första kvinnliga saxofonist ”The Thelonius Monk International Jazz saxophone Competiton” med bl.a. Wayne Shorter i juryn.

Förköp EKO-Livs Härnösand I samarbete med Musik Västernorrland

 

Lördag den 30 januari kl. 21.00 BLUESKVÄLL !!!

Sam Rocket and his Blues Prisoners

Per "Sam Rocket" Näsman, sång och munspel, Jens Larsson, gitarr, Fredrik Humlin, piano, Mikko Aura, kontrabas, Martin Berger, saxofon, Per Norin, trummor

 

Härligt svängande Sam Rocket åter på besök i Härnösand. Senast på Metropol gjorde de stor succé, det var några år sedan så passa på och kolla in ett av de bästa bluesbanden i Sverige. Per Näsman är en suverän bluessångare. Efter att ha vunnit Scandinavian Blues Contest i slutet på 90-talet har de turnerat i Sverige, Finland och Polen. De har två plattor i bagaget och en tredje på väg. En fartfylld kväll med bra publikkontakt och garanterat ös utlovas!

 

Förköp City Experten Härnösand

 

Onsdag den 3 februari kl. 20.00

Ronnie Gardiner Quartet

Ronnie Gardiner trummor, Hans Larsson sång/kontrabas, Karl Olandersson trumpet/sång, Mathias Algotsson piano

Ronnie Gardiner en legendarisk jazztrummis, fyller 84 år 2016 och fortfarande vital och spelglad. Ronnies band innehåller några strålande solister, trumpetaren Karl Olandersson och pianisten Mathias Algotsson.

 

 

Lördag den 6 februari kl. 13.00-ca 16.00

MARDI GRAS

På lördag firar vi Mardi Gras tillsammans med Lena Stompers, Kersti Barefoot Boys samt Storstan Brass Band, ett nystartat brassband som spelar modern second line som det spelas i New Orleans nu för tiden.

 

Onsdag den 10 februari kl. 20.00

Per ”Texas” Johansson Quartet

Per ”Texas” Johansson saxofoner/ klarinett, Mattias Ståhl vibrafon, Konrad Agnas trummor, Johan Lindström steelguitar

Texas utbildade sig till sjuksköterska och började jobba på Huddinge Sjukhus i Flemingsberg. Efter en lång paus från musiken gör han en .mycket efterlängtad come-back med egen ny kvartett. De har redan spelat in ett album ”De långa rulltrapporna i Flemingsberg” (syftande på rulltrapporna från T-stationen). ”Det låter på en gång rått och fräscht. Musiken har driv och integritet … Texas har en unik förmåga att göra till stor del improviserad musik tillgänglig – med stil” skrev DN. Missa inte den här återkomsten!

 

Onsdag den 17 februari kl.20.00

Frida Selander - Fölet

Frida Selander sång/gitarr, Tobias Helén kontrabas, Peter Holmkvist gitarr

En otroligt spännande artist gör ett nedslag i jazzsången med egna personliga texter som både roar och engagerar. ”Selander går från klarhet till klarhet; tror inte jag sett henne säkrare på scenen. Hon håller publiken i ett järngrepp från början till slut med sin totala inlevelse i de svenska texter hon gett ett antal jazz-standards- Gunnar Wiklund Västerbottens folkblad”

 

Onsdag den 24 februari kl. 20.00

Mads Tolling Quartet featuring Jacob Fischer ” En hyllning till Svend Asmussen 100 år”

Mads Tolling violin, Jacob Fischer gitarr, Morten Ankarfeldt kontrabas, Karsten Bagge trummor

Jazzikonen och underhållaren Svend Asmussen fyller 100 år den 28 februari 2016. Violinisten Mads Tolling har vuxit upp I Köpenhamn flyttade till USA som tjugoåring. Mads studerade på Berklee College of Music i Boston. Därefter ingick han i Basisten Stanley Clarkes Band och Turtle Island Quartet. Två grammy Awards med den senare gruppen och Mads har spelat med namn som Chick Corea, Joe Lovano.

Förköp EKO- Livs Härnösand. I samarbete med Musik Västernorrland

 

Fredag den 26 februari kl. 21.00

Ladies Got The Blues

Moa Brandt gitarr, Lovisa Sjöberg Nordahl gitarr, Elin Öberg munspel, Amanda Savbrandt trummor, Tove Brandt bas, Malin Ahlberg keyboard, Eva-Mi Ringqvist sång, Lovisa Birgersson sång

Ladies Got The Blues är musikkollektiv med syftet att lyfta fram kvinnliga bluesmusiker genom tiderna. Vi får höra låtar Sister Rosetta Tharpe, Bonne Rait och Big Mama Thorton. Ladies Got The Blues kan anta olika former och konstellationer, denna turné gästas husbandet av Eva-Mi Ringqvist och Lovisa Birgersson på sång.

Förköp City Experten i Härnösand I samarbete med Musik Västernorrland

 

Onsdag den 2 mars kl. 20.00

Daniel Karlsson trio

Daniel Karlsson piano/keyboards, Christian Spering kontrabas, Fredrik Rundqvist trummor

Pianisten och kompositören Daniel Karlsson är en av Sveriges mest etablerade jazzmusiker. Genom åren har Daniel hörts tillsammans med storheter som Lisa Nilsson, Viktoria Tolstoy och Rigmor Gustafsson Daniel är också medlem i Oddjob, en av svensk jazz mest kreativa band. Daniel Carlsson Trios senaste CS ”Fusion for Fish” vann Grammy 2015 för Bästa Jazzalbum

Förband: Half Past Blue, kl 19 -19.45

 

Onsdag den 9 mars kl. 20.00

Anat Cohen Quartet

Anat Cohen klarinett, Jason Lindner piano, Tal Mashiach bas, Daniel Freedman trummor

Anat Cohen, baserad i New York, är en sann världsmusiker, lika hemmastadd i New Orleans creolmusik, evergreen swing a´la Artie Shaw, afrikansk groove, brasiliansk choro och samba och mycket mer. Hon för klarinettspelet till nya höjder, jämförbart med vad Martin Fröst gör inom den klassiska genren. Hon spelar på festivaler världen runt och det här är en unik chans att uppleva henne och hennes kvartett.

 

Onsdag den 16 mars kl.20.00

Fredrik Kronqvist “MONK VIBES featuring Jasson Marsalis US”

Fredrik Kronqvist saxofoner, Daniel Fredriksson trummor, Martins Sjöstedt kontrabas, Jason Marsalins vibrafon

En spännade musikalisk afton blir det med altsaxofonisten Fredrik Kronqvist och hans eminenta band. Denna gång med en världsmusiker nämligen vibrafonisten Jason Marsalis, yngre bror till amerikanska trumpetaren Wynton Marsalis.

 

Onsdag den 30 mars kl. 20.00

Ulf & Eric Wakenius Momento Magico

Ulf Wakenius gitarr, Eric Wakenius gitarr

Ulf Wakenius behöver ingen närmare presentation. Vem minns inte hans många år som medlem i Oscar Peterson trio och i basisten Niels Henning Örstedt Pedersen trio. Ulf drar fullt hus varje gång han spelar på jazzklubben. Sonen Erik, med rötter i rocken, visar att äpplet inte fallit långt från päronträdet. Tillsammans skapar de härlig musik. Momento Magico.

 

Fredag 1 april BLUESKVÄLL

Riippa Blues Band

Niko Riippa gitarr, Jessica Riippa sång, RobbanSkoglund trummor, Johan Kuhlberg bas

Sologitarristen i Wentus Bluesband Niko Riippa, kommer till Sverige med sitt bluesband och har med sig sin syster Jessica Riippa, som är en relativt ny finsk bluessångerska med stjärnglans. Premiär i Västernorrland och i Sverige.

Förköp City Experten i Härnösand

 

Onsdag den 6 april kl. 20.00

Kristin Korb trio

Kristin Korb sång/kontrabas, Magnus Hjort piano, Snorre Kirk trummor

Det var ett par år sen Kristin charmade Metropolpubliken med sin lättsamma och mjukt avspända spelstil, både som sångerska och basist. En härlig scenpersonlighet som vi är glada att ha tillbaka. Panisten Magnus Hjort och norska trummisen Snorre Kirk imponerar stort.

Förband kl. 19.00–19.45 Polaris Quintet från Jämtland

 

Onsdag den 13 april kl. 20.00

Konkova/Okutani Project

Olga Konkova piano, Roy Okutani trumpet, Per Mathisen bas, Utsi Zimring trummor

Ryskfödda Olga Konkova utbildade sig till jazzpianist i USA, bor nu i Norge. Hon är en expressiv och temperamentsfull pianist influerad av bl.a. Herbie Hancock, Keith Jarrett och Joni Mitchell. Hennes medspelare i den här kvartetten är idel internationella toppnamn. I samarbete med Estrad Norr.

 

Onsdag den 20 april kl. 20.00

Allan-Riedel-Söderlind

Jan Allan trumpet, Georg Riedel kontrabas, Erik Söderlind gitarr

Två äldre legendariska svenska jazzmusiker tillsammans med svensk jazz ny jazzstjärna på gitarr kan bara bli en succé. Ett stort grattis till Härnösandspubliken som får uppleva denna musikaliska höjdpunkt.

Förband: Trio Inkognito kl 19 med Julia Wiklund

 

Onsdag den 27 april kl. 20.00

Lisa Björänge Quintet ”Plays ABBA”

Lisa Björänge sång, Klas Thoresson saxofoner, Pär-Ola Landin kontrabas, Fabian Kallerdahl piano, Jon Fält trummor

Benny Anderssons och Björn Ulveus har skapat mängder av folkkära sånger. Melodier som blivit musikklassiker och som här får ett jazzstuk med den unga sångerskan Lisa Björänge och hennes kvintett. Vi får också höra några egna låtar och någon jazzklassiker.

 

Fredag den 29 april kl. 21.00 BLUESKVÄLL !!

Among Lynx

Moa Brandt gitarr/körsång, Evami Ringqvist sång/slagverk, Elin Öberg munspel/körsång, Tove Brandt kontrabas/körsång, slagverk, Lina Anderberg trummor/slagverk

Den här kvintetten kallar själva sin musik för "ny blues", en blandning mellan blues, soul, rock och folkmusik. ”Vi vill inte köra samma gamla bluestolva” säger sångerskan Evami Ringqvist och utlovar en spännande och röjig show.

Förköp City Experten i Härnösand

 

Onsdag den 4 maj kl. 20.00

Henrik Gad Quartet

Henrik Gad tenorsaxofon, Simon Westman piano, Mattias Grönroos kontrabas, Jon-Erik Björänge trummor

Härnösandsonen Henrik är tillbaka på jazzklubben med sitt band. En grymt bra kvartett musiker som spelar rak, ärlig jazz som det verkligen svänger om och med en nyinspelad CD i bagaget.

 

Onsdag den 11 maj kl. 19.00

Estetprogrammets grupper under ledning av Per Nordgren

Gratis entré

 

Onsdag den 18 maj kl. 19.00

LUST under ledning av Fredrik Norén

Den senaste upplagan av LUST, som består av ungdomar från länets musikskolor visar upp sig på ÖJBs avslutning.

Gratis entré

 

Fredag den 10 juni kl. 20:00

Mirei möter Sveriges Kammarsolister

Mirei är en duo bestående av Johanna Edberg (sång, piano) och Natalie Migdal (sång, violin) där vackra kompositioner och känslofulla texter flätas samman. Natalies klassiska bakgrund och Johannas jazzrötter ger duon ett unikt uttryck. De fokuserar på improvisation och ingen konsert är den andra lik. I den här konserten möter de musikerna från den klassiska ensemblen Sveriges Kammarsolister. Gratis entré

 

INFO

 

Program- och öppettider

 

Onsdagar öppet fr kl 19.00 Konsertstart 20.00

Fredagar/lördagar öppet fr 19.30 konsert 21.00

 

Medlemmar betalar alltid lägre entré

 

Säsongskort vår eller höst

Vuxen 950:- inkl entré

studerande 300:-

 

Medlemskort/år 1/1-31/12-2016

Vuxen/pensionär 200:- entré 120:-

Studerande 100:- entré 50:-

 

Entré för icke medlem

Vuxen 180:-

Studerande 100 :-

Medlem övriga jazzklubbar 120:-

 

Biljettpriser blues: Ej medlem 220:-medlem 170:-

Stud medlem 100:- ej medlem 120:-

Konserterna 27/1, 24/2 ej medlem 200:- medlem 150:-

OBS! Medlemskort berättigar inte till inträde om lokalen är fullsatt, så kom i tid till våra populära konserter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAZZ & BLUES PÅ METROPOL

VÅREN 2016

 

Köpmangatan 11

 

www.obackajazzoblues.se

Öbacka Jazz & Blues

070-3428745

 

ÖJB sponsras av:

Svensk Jazz, Musik Västernorrland, Castanea AB, Kåjaw Fastighets AB, Härnösands Kommun,

Fastighets AB Ponord, Länsförsäkringar Västernorrland, Crimo Creative AB, Nordea, Edmo Lift AB, Säbrå El,

City Experten, AB Norrlands Trä,

ERA Norrlandsfastigheter, Stefan Brattfeldt Personalutveckling AB, Mäklarhuset Härnösand, Skog o Sånnt Älandsbro, Trauma Pedagog Per Mossegård,

S-Geo Markundersökningar Sune Sjögren 070-2676969, Westlings Mattor o Kakel, Härnösands Handelsförening, Handelsbanken, AB Alrik Hedlund, Metropol, First Hotel Härnösand,Härnösands Tryckeri HB

Vi reserverar oss för eventuella ändringar