Jazzklubben Härnösand

 

ÖBACKA JAZZ & BLUES PROGRAM VÅREN 2017

 

Öbacka Jazz & Blues, Härnösands jazzklubb, gör sitt sjuttonde år på Metropol efter återkomsten och vi har haft ca 600 konserter sedan år 2000! Stig och Karin Högberg startade sin verksamhet på Metropol för 35 år sedan, imponerande! Vårens upplägg är ett spännande sådant där månaden februari går i jazzsångens tecken med tre veckor i rad med några fantastiska sångerskor. Alla konserter är på Metropol, förutom fredagen den 10 februari, då vi är på Teaterns stora scen.

 

 

Onsdag den 25 januari kl. 20.00

Ambivalent

Patrik Boman kontrabas, Max Schultz gitarr, Amanda Sedgwick altsaxofon, Carl Orrje piano, Chris Montgomery trummor, Mats Äleklint trombon

Patrik Boman är en mångsidig musiker och arrangör. Han inledde sin karriär redan i mitten av åttiotalet i den legendariske pianisten Lars Sjöstens kvartett.

Här får vi njuta av ett antal av jazzens gamla godingar i smakfulla arrangemang. Täta blåsarr och läckra soloinsatser med och av ett antal av Sveriges finaste jazzmusiker. Musik som placerar jazzen i nutiden och som samtidigt är en hyllning till idolerna från 1950- och 60-talen.

 

Fredag den 27 januari kl. 21.00 BLUESKVÄLL

Ida Bang & The Blue Tears

Ida Bang sång, John Bernström och Leo Henriksson gitarrer, Patrik Engström bas, Leo Sund trummor

Det här unga bandet från Stockholm är det nya stjärnbandet i blues-Sverige. Ida Bangs sätt att sjunga påminner en del om Bonnie Raitt. En varm och rörlig röst med kraft och passion. Det här är musiker som ger allt. Ett tajt band med ett par slipade gitarrister.

Förköp Cityexperten Härnösand

 

Onsdag den 1 februari kl. 20.00

Dubbelduon Sisters of Invention & Agan/Broström

Malin Almgren trummor, Karolina Almgren saxofon, Håkan Broström alt-sopransaxofon, Mai Agan bas

Sisters of Invention rör sig i gränslandet mellan singer/songwriter och jazz. Mai Agan från Estland har hyllats som en stilistisk kameleont lika hemma i pop, funk, jazz och blues. Hon mottog Alice Babs Stipendiet 2016. Håkan Broström är en av våra toppsaxofonister inom jazz och funk. Vi kan se fram emot ett spännande och gränsöverskridande möte mellan dessa två duos.

 

Onsdag den 8 februari kl. 20.00

EKG – Elisabeth Kontomanou Group

Elisabeth Kontomanou sång, Pelle Karlström piano, Janne Kullhammar trummor, Anders Ekholm tenorsaxofon, Christian Paulin bas

Elisabeth Kontomanou är tveklöst en av de stora jazz- och bluessångerskorna. Född i Frankrike med modern från Grekland och en far som var en jazzsaxofonist från Guinea. Hon har bott och arbetat bl.a. i Paris och New York och jobbat med musiker som Michel Legrand och Toots Thielemans och uppträtt på Montreux och andra stora festivaler. På Metropol har hon med sig en kompetent svensk kvartett.

 

Fredag den 10 februari kl. 19.00 OBS Teaterns stora Scen

“Somehow life got in the way”

Nordiska Kammarorkestern - Isabella Lundgren & Peter Asplund, Carl Bagge trio

2012 släppte Isabella Lundgren sin första skiva "It had to be you" (LB Naxos), som blev en stor succé bland både publik och kritiker. Till skiva nummer två har ensemblen utökats högst avsevärt. Utöver sin dynamiska trio, bestående av Carl Bagge (piano), Daniel Fredriksson (trummor) och Niklas Fernqvist (bas), backas hon även upp av Nordiska Kammarorkestern. Hela programmet är arrangerat av dirigenten Mats Hålling, en av Sveriges mest spännande jazzarrangörer och producerat av en jazztrumpetare/vokalist av rang, Peter Asplund.

Nordiska Kammarorkestern, Isabella Lundgren sång, Peter Asplund trumpet, Carl Bagge piano, Daniel Fredriksson trummor, Nicklas Fernqvist kontrabas

Samarr: Musik Västernorrland, Musiksällskapet Härnösand. Förköp Härnösands Teater

 

Onsdag den 15 februari kl. 20.00

Kristin Amparo ”A Dream”

Kristin Amparo sång, Joel Lyssarides piano, Nicklas Wennman kontrabas, Petter Berndalen trummor

Kristin Amparo är på väg mot internationellt erkännande för sitt ostoppbara och tillsynes obegränsade artisteri. Genombrottet kom med den stora toppliste-hiten “Din soldat”.

2015 deltog Kristin Amparo i Melodifestivalen med den kritikerrosade låten “I See You” som senare sålde guld. Kristin Amparo rör sig fritt mellan genres som hip-hop, soul, rap. Med en bakgrund i bland annat jazzutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan är hon också en infernaliskt bra jazzsångerska. Hennes kritikerrosade CD med jazzlåtar är en fullträff. En av säsongens absoluta höjdpunkter. Köp biljetter i tid! Förköp Cityexperten i Härnösand

 

Onsdag den 22 februari kl. 20.00

Rigmor Gustafsson kvartett

Rigmor Gustafsson sång, Jonas Östholm piano, Martin Höper kontrabas, Chris Montgomery trummor

Rigmor Gustafsson är unik på den svenska jazzscenen. Tre av hennes album har sålt guld, ett enastående facit som värmländska Rigmor är alldeles ensam om. När Rigmor 2005 belönades med sin första guldskiva för ”Close To You” hade ingen guldskiva delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991. Även den gången var det en värmländska som hedrades, Monica Zetterlund med albumet ”Varsamt”. Genom åren har Rigmor mottagit ett antal utmärkelser. Förutom tre guldskivor har hon fått en Grammis för bästa svenska jazzskiva och tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris. I januari 2015 belönades hon med den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Rigmor besökte senast jazzklubbarna i länet med storbandet HCJO i januari 2015.

Kl 19.00-19.45 Förband: Ugetsu från Södra Latin, vinnare av Musik Västernorrlands turnépris våren 2017

Samarr: Musik Västernorrland

 

Fredag den 24 februari kl. 21.00 BLUESKVÄLL

Erika Baier & The Business

Erika Baier sång, Bonne Löfman och Sverker Blomberg gitarrer, Arman Sikiric munspel, Patrik Norrman bas, Michael Johansson trummor. Erika Baier är en karismatisk frontfigur med bluesig röst och som levererar på scenen. Musikerna i bandet har en imponerande meritlista och har spelat med de flesta i blueseliten. Erika inspireras av Nina Simone, Etta James, Koko Taylor, en liten dos Buddy Guy. Erika Baier & The Business gjorde en grym spelning under Östersunds Bluesfestival i höstas. Förköp Cityexperten, Härnösand

 

Onsdag den 1 mars kl. 20.00

High Coast Jazz Orchestra under ledning av Fredrik Norén (RELEASE)

Länsstorbandet High Coast Jazz Orchestra gör en konsert i samband med release av deras nyinspelade CD Together Again.

 

Förband: Blastbeat Bongos kl. 19.00-19.45

Samarrangemang Musik Västernorrland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdag den 8 mars kl. 20.00

Joel Svensson kvartett featuring Thomas Franck och Victor Jones

Joel Svensson gitarr, Thomas Franck tenorsaxofon, Hans Backenroth kontrabas, Victor Jones trummor

Den unga gitarristen Joel Svensson har samlat en riktig supergrupp. Tomas Franck, baserad i Köpenhamn, spelar tenorsaxofon och tillhör Europas jazzelit. Hans Backenroth är den kanske mest anlitade svenska basisten och har spelat här otaliga gånger. Victor Jones, sedan länge etablerad i New York, är en suverän trumslagare på elitnivå. Den här kvartetten spelar rak, svängig, direktverkande jazz.

 

Onsdag den 15 mars kl.20.00

Vladimir Shafranov trio

Vladimir Shafranov piano, Tobias Helén kontrabas, Martin Eklöf trummor

Shrafranov är en ryskfödd pianist och började spela piano redan som fyraåring.

Han har bott i New York där han spelat med giganter som Stan Getz, Chet Baker, Art Farmer och Dizzy Gillespie. Numera bor han i Finland (Åbo) och har samarbete med några av landets bästa musiker och turnerar flitigt bl a i Japan. En fullödig pianist som spelar lätt, vackert och melodiöst. Här med två av länets bästa jazzmusiker, basisten Tobias Helén och trummisen Martin Eklöf från Övik.

 

Onsdag den 22 mars kl. 20.00

Mads Mathias kvartett

Mads Mathias sång/tenorsax, Martin Schack piano, Morten Ankarfeldt kontrabas, Espen Laub trummor

Mads Mathias är på väg att bli en av Danmarks mest omtalade sångare och musiker. Mads är inspirerad av de stora jazzsångarna som Nat King Cole, Frank Sinatra, Harry Connic Jr och liknande sångare. Mads första platta som solist ,”Free Falling”, är ett ambitiöst projekt med allt från storband till kvartett. ”Free Falling” vann “New Danish Jazz artist of the Year”. I tidiga tonåren räknades Mads som en av de mest lovande unga saxofonisterna i Danmark. Vid en olycka när han var 17 år skadade han tre fingrar och började sjunga, idag spelar han fortfarande saxofon efter rehabilitering av sin hand.

 

Onsdag den 29 mars kl. 20.00

The Sant Andreau Jazz Band från Spanien under ledning av Joan Chamorro

Ungdomsstorband från Barcelona

The Sant Andreau Jazz Band är ett band som startades i Sant Andreu-distriktet i Barcelona år 2006 av Joan Chamorro, saxofonist och kontrabasspelare. Joan har en lång internationell karriär som musiker. Han leder detta ungdomsstorband bestående av ungdomar från 7- 21 år, ett av Europas yngsta storband. Det blir storbandsjazz från swing-epoken och klassisk storbandsjazz. The Sant Andreau Jazz Band har spelat in sex st CD skivor sedan starten. Sedan storbandet startades har ett flertal av eleverna på skolan gjort en strålande karriär som exempelvis sångerskan och trumpetaren Andrea Motis. Samarrangemang Musik Västernorrland

 

Fredag den 31 mars kl. 21.00 BLUESKVÄLL

B.B. & The Blues Shacks

Andreas Arit gitarr, Mikael Arit lead vocals/harmonica, Fabia Fritz keyboard, Henning Hauerken kontra/elbas, Andre Werkmeister trummor

Tyska bluesbandet B.B. & The Blues Shacks har funnits i 25 år och är ett av Europas bästa bluesband. B.B. & The Blues Shacks har spelat två gånger tidigare på Metropol och har gjort stor succé med sin spelglädje och fräscha blues. Var ute i tid och köp biljetter!

Förköp på Cityexperten i Härnösand

 

Onsdag den 5 april kl. 20.00

Mainland Jazz Collective

Erik Tengholm trumpet/flygelhorn, Leonard Werme altsaxofon, Hannes Junestav trombon, Leo Krepper gitarr, Johan Tengholm kontrabas, Oscar Johansson Werre trummor

Den unga stockholmsbaserade gruppen Mainland Jazz Collective spelar musik med rötter i 60-talsjazzen. Det är eliten av det unga jazzgardet som kommer till Metropol. Trumpetaren Erik Tengholm och flera av musikerna i bandet har verkligen börjat etablera sig på den svenska jazzscenen på allvar.

 

Onsdag den 12 april kl.20.00

Tom-Eddye Nordén Rags Trio

Zier Romme Larsen piano, Tom-Eddye Nordén kontrabas, Bo Söderberg trummor.

Härnösandssonen Tom- Eddye som numera bor i Härnösand efter sin utbildning i Danmark och på Ackis, roligt tycker vi. Han ingår bland annat i saxofonisten Håkan Broströms kvartett. Här har Tom-Eddye med sig danske pianisten Zier Romme Larsen, som bland annat vunnit Musikforeningen Pianos Talentpris och kallats "Danmarks næste international jazzkomet". Trummisen Bo Söderberg med rötterna i Umeå är en rutinerad jazztrummis och är även lärare vid Musikhögskolan i Stockholm. Här ger sig trion på att spela och arrangera musik av kompositörer som exempelvis Scott Joplin och Jerry Roll Morton.

 

Förband: Madde & Toril kl. 19.00

"Musik är vår passion! Vi spelar främst covers med gitarr, piano och mycket stämsång. Vi hämtar vår inspiration från artister såsom Ben Howard, Veronica Maggio, Sam Smith etc."

 

Onsdag den 19 april kl. 20.00

Jan Lundgren Trio & Hannah Svensson

Jan Lundgren piano, Mattias Svensson kontrabas, Zoltán Csörsz trummor, Hannah Svensson sång

Ännu en höjdarkväll med grymma pianisten Jan Lundgren och hans eminenta trio kryddad med jazzsångerskan alla talar om, nämligen Hannah Svensson som under några år har gjort stora avtryck på publik och recensenter som jazzsångerska.

Samarrangemang Estrad Norr

 

Onsdag den 26 april kl. 20.00

Sisters of Jazz ”It's all About the Ladies”

Ann Pauline Andersson sång (SE), Amanda Sedgwick altsax (SE), Lis Wessberg trombon (DK), Catrine Frølund piano (DK), Ida Hvid kontrabas (DK), Cornelia Nilsson trummor (SE)

Det är ett intressant projekt där dessa kvinnliga jazzmusiker hyllar kvinnliga kompositörer och jazzmusiker från olika epoker. Den här dansk-svenska sextetten hyllar de dolda, framgångsrika kvinnor inom jazzen som står bakom text, musik och arrangemang till några av våra mest spelade och älskade jazz-standards. Mary Lou Williams m.fl.

Ett av många exempel på att kvinnorna är på stark frammarsch i jazzvärlden.

 

Lördag den 29 april kl. 21.00 BLUESKVÄLL

Blues Caravan 2017 ”Blues Got Soul”

Big Daddy Wilson sång/gitarr, Vanessa Collier saxofon/sång, Si Cranstoun gitarr/sång, Laura Chavez gitarr, Roger Inniss bas, Marku Reinikainen trummor

Bluessäsongen avslutas med ett veritabelt fyrverkeri. ”Legendary Blues Caravan is on the road again!”. Oöverträffad blues och soul av ett internationellt kanongäng.

Förköp Cityexperten Härnösand.

 

Onsdag den 3 maj kl. 20.00

LUST

Länsungdomsstorbandet LUST under ledning av Fredrik Norén. 2017 års upplaga av LUST ska bli intressant att lyssna till. 2016 blev bandet bästa ungdomsstorband i Sverige vid BlueHouseYouthJazzFestival i Konserthuset i Stockholm.

 

Onsdag den 10 maj kl. 19.00

Estetiska programmet under ledning av Per Nordgren

 

Lördag 3 juni kl. 20.00

Julia Nilsson möter Sveriges Kammarsolister

Fri entré, frivilligt bidrag till festivalen

Härnösands kammarmusikfestival gästar åter igen Öbacka Jazzklubb och Metropol. På den här konserten får vi möta den fantastiskt begåvade sångerskan Julia Nilsson. Hon har jämförts med Joni Mitchell och hennes stil vandrar obekymrat mellan pop, jazz och klassisk singer-songwriter. På konserten spelar hon tillsammans med festivalens musiker och vi kan redan nu lova en magisk stund!

 

 

 

INFO

Program- och öppettider

Onsdagar öppet fr kl 19.00 Konsertstart 20.00

Fredagar/lördagar öppet fr 19.30 konsert 21.00

Medlemmar betalar alltid lägre entré

Säsongskort vår eller höst

Vuxen 1000:- inkl entré, stud 300:-

Medlemskort/år 1/1-31/12-2017

Vuxen/pensionär 200:- entré 150:-

Studerande 100:- entré 50:-

Entré för icke medlem

Vuxen 200:-

Studerande 100:-

Medlem övriga jazzklubbar 150:-

Biljettpriser blues: Ej medlem 250:- medlem 200:-

Stud medlem 100:- ej medlem 150:-

Konserten 10/2 ej medlem 250:- medlem 200:-

 

OBS! Medlemskort berättigar inte till inträde om lokalen är fullsatt, så kom i tid till våra populära konserter

 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar